Nokkonen - viheliäs pihojen villikasvi vai herkullinen vitamiinipommi?

 


Nokkosta keräämässä

Nokkonen on todella moni käyttöinen ja hyödyllinen pihan kasvi. Tämän luettuasi et halua enää eroon nokkosesta!

Mikä nokkonen on?


Nokkosessa on enemmän rautaa ja proteiiniä kuin pinaatissa ja nokkosta voikin käyttää pinaatin tapaan. Nokkosessa on myös monta kertaa enemmän kalsiumia kuin maidossa ja enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissä. Lisäksi nokkonen sisältää monia muitakin vitamiinejä. 

Nokkosen siemenet sisältävät kaikkia ihmisen tarvitsemia rasvahappoja.

Nokkonen sisältää myös antihistamiinisia aineita ja tutkimuksessa on todettu nokkosen voivan lievittää allergisia oireita, käyttäjäkokemusten mukaan esimerkiksi nenän limakalvojen turvotus on vähentynyt, ihotulehdus on lieventynyt ja verenpaine on laskenut. Nokkosessa on paljon rautaa, joka on hyvin imeytyvässä muodossa. 

Raskauden aikana syömäni nokkosletut takasivat, ettei rautaa tarvinnut koko raskauden aikana syödä purkista. Näin ei käynyt kuin yhdessä raskaudessa (neljästä), jossa mieleni teki koko ajan nokkoslettuja.

Monet ovat kokeneet saaneensa apua:

*Korkeaan verenpaineeseen
*ruoansulatusongelmiin
*paleluun
*anemiaan
*virtsausongelmiin
*Hauraisiin hiuksiin ja kynsiin
*Allergiaan
*ihottumien hoitoo
*muistiin
*hengitystieongelmiin

Vanhakansa on tehnyt nokkosista kimpun ja vihtoneet reumasta ja nivelkivuista kärsiessään jäseniään nokkosella saunassa. Saunassa kostealle iholle piiskattuna nokkonen ei vanhankansan mukaan polta ollenkaan. 
Vanhakansa on käyttänyt nokkosta lääkeaineena, esimerkiksi reumasairauksiin, ihottumiin, sokeritautiin, peräpukamiin, anemiaan, yskään, iskiakseen, ripuliin, ummetukseen, ientulehdukseen ja ompa sen uskottu herättävän lemmenhalujakin. Nokkosta käytetään edelleen venäjällä lääkeaineena.

Nokkonen on mieto terveyskasvi, mutta munuais- ja sydänvikaisille, sekä raskaana oleville ja imettäville suositellaan kohtuukäyttöä.

KERÄÄMINEN

Nokkonen on parhaimmillaan noin 20 sentin pituisena. Sitä ei kannata kerätä lantatunkioiden tai kompostien vierestä, vaikka sellaisilla paikoilla se usein viihtyykin, sillä nokkonen kerää itseensä nitraattia. Nokkosta kannattaa kerätä pitkähihaiset vaatteet päällä ja hanskat kädessä, sillä nokkonen pistää. 

SÄILÖMINEN

Nokkosen voi säilöä pakastamalla tai kuivaamalla. Pakastamalla säilöttäessä monet kaatavat kiehuvaa vettä nokkosen päälle ensin tai ryöppäävät sen keittämällä.

Kuivaaminen tapahtuu joko keräämällä nokkonen ohuiksi kimpuiksi ja ripustamalla kimppu kattoon tai kuivaamalla kuivurissa lehdet. Nokkosta kuivatessa kannattaa ottaa huomioon, että se haisee voimakkaasti, joten sitä ei kannata välttämättä ripustaa asuinhuoneistossa keskeiselle paikalle.

KÄYTTÖ

Nokkosta voi käyttää mausteena. Esimerkiksi nokkos-suola tuo ruokaan vitamiineja. Nokkosletut, nokkoskeitto ja nokkospyree ovat myös herkullisia tapoja valmistaa nokkonen. Nokkosesta tulee myös herkullista teetä.

Nokkosletut

Nokkosta käytetään myös puutarhakasvien lannoitusaineena. Kerää nokkosta niin paljon kuin astiaan mahtuu ja kaada vettä päälle. Anna liota vähintään kaksi päivää. Jotkut antavat nokkoskäytteen levätä viikon tai kaksikin, mutta sitten se on laimennettava vedellä. Kahden päivän nokkoskäytettä ei tarvitse laimentaa ja nokkoset voi käyttää uudestaan samaan tarkoitukseen, kunnes väri niissä on muuttunut. Kun nokkoset ovat loppuun käytetyt voi ne laittaa kasvien juurille katteeksi. Nokkoskäyte on vanhan kansan kikka karkottaa tuhohyönteisiä puutarhasta.

Nokkosteetä voi nauttia sisäisesti, tai sillä voi huuhdella hiukset. Hiushuuhteena nokkosen sanotaan lisäävän kiiltoa ja antavan ravintoa hiuksiin. Vaaleahiuksisien ei kannata hiushuuhdetta käyttää, sillä siitä saattaa jäädä kiillon lisäksi hiuksiin vihreä sävy.

Nokkosesta saadaan myös pellavan tapaan käsiteltynä kuitua. Nokkoskuitu oli 1600-1700 luvuilla Pohjolan tärkein kuitukasvi. Vanhojen vaatekuitujen erottaminen toisistaan on hankalaa, sillä kasvikuidut maatuvat nopeasti. Nokkonen voi olla yleisempi vaatekuitu aikojen alusta asti, kuin ollaan uskottukaan. Nokkosen kuitu on silkin pehmeää, mutta siihen sekoitetaan vähintään 15% sekoitekuitua koossa pysymisen parantamiseksi.

Nokkosta voi käyttää myös kasvivärjäykseen, jolloin nokkosesta saadaan vihreää väriä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä on muurahaissalva?

Mitä tapahtuu kalevalaisessa jäsenkorjauksessa?

Näin teet kovaa juustoa maidosta