Miten hoitaa itse vaivasenluita?

 Vaivasenluulla tarkoitetaan jalan sisäsyrjälle syntyvää pattia, joka ajan kuluessa kipeytyy. Patin aiheuttaa pottuvarpaan siirtyminen muita varpaita kohti päin. Oireina ovat varpaan punoitus, isovarpaan limapussin tulehdus, kävelyvaikeudet, vaikeus liikutella varvasta ja kuumottava kipu.


Kyhmy aiheutuu liian kapeista ja pienistä kengistä, joka siirtää varpaita suppuun ja tukkii jalkaterän aineenvaihdunnan. Vaivasenluiden takana saattaa olla myös perinnöllistä taipumusta, mutta on parempi keskittyä sellaisiin asioihin mihin voi vaikuttaa - kuten kenkiin joissa on tarpeeksi tilaa varpaille. Miehillä vaiva on harvinaisempi.

Kalevalaisella jäsenkorjauksella on saatu monia vaivasenluita oireettomiksi jo kerran käsittelyllä. Jäsenkorjaaja korjaa virheasennot kehosta ja pistää aineenvaihdunnan liikkeelle. Vaivasenluiden hoito on pidempi prosessi, johon on myös itse sitouduttava. Jos vaivasenluu on punainen ja lämmin, eli tulehtuneen tuntuinen suosittelen aina käyttämään muurahaissalvaa, jotta tulehdus saadaan helpottamaan ja päästään käsittelemään aluetta paremmin.

Jäsenkorjauksen lisäksi on tärkeää vaihtaa kengät sopivan kokoisiin kenkiin. Monet ovat tottuneet että kengät "vähän" puristavat. Kiinnitä huomiota että varpailla on tarpeeksi tilaa kengissä. Suosittelen lämpimästi tutustumaan paljasjalkakenkiin, jotka antavat jalalle mahdollisuuden kehittää jalkapohjan omia lihaksia. 

Kotona voi hieroa pottuvarpaan ja kakkosvarpaan väliä hellästi aamuin illoin, joka auttaa kyseisen alueen aineenvaihduntaan. Heti tuloksia ei tule, sillä vaivakin on hankittu pitkän ajan kuluessa. Jäsenkorjaaja korjaa kehon muutkin virheasennot, jotka vaikuttavat myös varpaiden asentoon ja askellukseen. 
Jalkapohjan hierominen golfpallon avulla auttaa myös. 
Itse hieroessa pitää muistaa ettei saa sattua YHTÄÄN. Kipu on aina kropan varoitusmerkki, jota pitää kuunnella. Älä myöskään hiero tulehtunutta aluetta!

Jotkut ovat saaneet helpotusta vaivasenluihin myös kinesioteippauksesta, jonka voi tehdä itsekin. Kinesioteippaus ei kumminkaan poista syytä. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä on muurahaissalva?

Mitä tapahtuu kalevalaisessa jäsenkorjauksessa?

Näin teet kovaa juustoa maidosta