Kotimainen korvaaja pesupähkinöille

  Pesupähkinät ovat olleet jo kauan pinnalla ekologisuutensa vuoksi, mutta kuinka ekologista on raahata Nepalista pähkinöitä, kun ihan kotisuomessakin voi kasvattaa vastaavaa ihmeainetta? Suopayrtissä on vaahtoavaa, pesuainemaista sapoiinia jopa 20% kun taas Nepalista tuoduissa pesupähkinöissä sapoiiniä on vain 5%.


Meillä suopayrttiä käytetään shampoona ja pyykinpesuaineena. Joidenkin lähteiden mukaan sitä voi käyttää myös tiskikoneessa. Suopayrtti on sisäisesti suurina annoksina nautittuna myrkyllistä (sapoiiniensa vuoksi), mutta ennen vanhaan sitä on käytetty myös lääkeyrttinä. Jotkin lähteet varoittavat käyttämästä suopayrtin käsittelyssä samoja astioita mitä käytetään ruoan valmistukseen. Itse olen kumminkin tullut siihen tulokseen että teollisestivalmistetut aineet ovat varmasti haitallisempia kuin sellainen yrtti jota on ennen käytetty rohtonakin. Olen siis rohjennut käyttää suopayrttiliosta keittäessäni samoja astioita kuin käytän ruuanlaitossa ja käytän sitä myös tiskikoneessa.  Joidenkin lähteiden mukaan suopayrtti voi ärsyttää herkkää ihoa, mutta toiset lähteet kertovat sen soveltuvan hyvin juuri herkästä ihosta kärsiville, kutisevaan ihoon ja lievään akneenkin.
Vaikka meillä ei olekkaan mitään haittavaikutuksia ilmennyt suosittelen testaamaan tuotetta varovaisuutta noudattaen. En halua vastuulleni kenenkään iho-oireita, mahakipuja tai myrkytystiloja ;). 

Pyykkien pesuun on kaksi eri tapaa. Murskatut, kuivatut juuret voi laittaa harsopussiin ja pyykin joukkoon pesun ajaksi. Itse kumminkin suosin ennemmin liuoksen käyttöä, sillä herkkäihoiset perheenjäsenet reagoivat juurista jääviin "pesuainejäämiin" näin käytettynä. Näin tapahtuu myös pesupähkinöiden kanssa, joten siksi pidän tärkeänä että vaatteet pääsevät huuhtoutumaan vedellä pesuaineiden jäljiltä. Mitään suoraa annostelu ohjetta on hankala antaa. Itse laitan noin 2rkl nestemäistä suopayrttiä pesuainelokeroon.

Shampoota käytän omiin hiuksiini harvoin ja lasten hiuksiin en koskaan. Pesen hiukseni miedolla suopayrttiliuoksella ehkä kerran tai kaksi kertaa kuukaudessa. En tiedä miten suopayrttipesu toimisi säännöllisemmässä käytössä.

Parasta ajankohtaa suopayrtin juurien kaiveluun on kukinnan aikaan. Pesin juuret mullan ja maa-aineksien poistamiseksi ja pistin kuivumaan. Varastoin juuret paperikassiin odottamaan talven pimeitä hetkiä. Jotkut käyttävät myös kasvin lehtiä, mutta itse en ole vielä kokeillut.

Liuoksen teko on helppoa.


Ensin katkon juurenpalaset pieniksi pätkiksi kattilaan ja lisään pienen määrän vettä, sen verran että juuret juuri peittyvät ja keittelen miedolla lämmöllä sen aikaa että neste muuttuu ruskehtavaksi. Kattila otetaan liedeltä pois ja annetaan jäähtyä.


Jäähtymisen jälkeen siivilöin juurenpalat pois nesteen seasta ja kaadan nesteen pulloon. Pullon tulisi olla tumma, koska pesuainetta on syytä pitää valolta suojattuna.

Liuos säilytetään valolta suojattuna ja se on joidenkin lähteiden mukaan käytettävä viikon kuluessa valmistuksesta, meillä se on oikein säilöttynä säilynyt pari viikkoakin. Säilymistä edistää sitruunahapon laittaminen liuoksen joukkoon.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä on muurahaissalva?

Mitä tapahtuu kalevalaisessa jäsenkorjauksessa?

Perinnesalvojen tarina